FAQ Zonnepanelenactie - Frequently Asked Questions

Ik kon niet aanwezig zijn op de informatieavond komen, kan ik dan wel meedoen?
Jazeker, u kunt uiteraard gewoon meedoen met de actie. De informatie en de aanbieding staat hier op de site, én iedereen krijgt een persoonlijke offerte. U kunt zich aanmelden niet langer aanmelden.


Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?
Een dak gericht op het zuiden, oosten of westen is in het algemeen geschikt voor zonnepanelen. Plekken waar schaduw opvalt (schoorsteen, dakkapel) zijn minder geschikt, aangezien de installatie uiteraard alleen werkt als er zon op valt. Op www.zonatlas.nl kunt u een indruk krijgen van de mogelijkheden van uw dak.


Hoeveel zonnepanelen moet ik aanschaffen?
Wij raden u aan om niet meer zonnepanelen te nemen, dan u voor eigen gebruik nodig hebt. Als u uw laatste jaarafrekening erbij pakt, kunt u zien wat uw jaarlijkse elektriciteitsverbruik is.


Wat zijn micro-omvormers?
Dit is een omvormer die direct op het zonnepaneel geplaatst is. De panelen hebben op die manier hun eigen omvormer, vaak in groepjes van twee. Voordeel hiervan is, dat de gehele installatie goed gemonitord kan worden. En – belangrijker – dat in geval van schaduw alleen het paneel waar de schaduw op valt minder/niet presteert.

 

In hoeveel jaar verdien ik mijn zonnepanelen terug?
De zonnepanelen verdient u, onder andere door de teruggave van de BTW, in een jaar of zeven terug.

 

Heb ik een vergunning nodig?
Het plaatsen van zonnepanelen is in principe vergunning vrij. Een vergunning is wel nodig indien de panelen geplaatst worden op een monument of wanneer er sprake is van een grondopstelling. U kunt hier een vergunning aanvragen. De gemeente adviseert overigens om niet direct de aanvraag in te dienen, maar om een vooroverleg aan te vragen. Het aanvragen van een vooroverleg kan via hetzelfde loket.

Zijn er subsidiemogelijkheden?
Op dit moment zijn er geen mogelijkheden om subsidie te krijgen op zonnepanelen. De prijs van zonnepanelen is dermate gunstig, dat dit niet nodig geacht wordt. Wel kunt u nog steeds de betaalde BTW terugvragen. De gekozen installateur kan dit voor u verzorgen.

 

Wat moet ik doen om de BTW terug te krijgen?
Voor € 75,- regelt de installateur de BTW teruggave. U kunt het ook zelf doen, klikt u dan hier voor de handleiding.

Kan ik een gunstige lening afsluiten voor de zonnepanelen?
Ja, de gemeente Nunspeet heeft een gunstige financieringsmogelijkheid hiervoor. Klik hier voor meer informatie.

 

Hoe zit het met de salderingregeling?
In het geval dat de zonnepanelen stroom produceren op het moment dat u het niet gebruikt, wordt die stroom geleverd aan het elektriciteitsnet. Het energiebedrijf verrekent deze levering aan het net vervolgens met de stroom die u afneemt van het net (dit heet salderen). U levert als het ware aan het net voor dezelfde prijs als waarvoor u het uit het net haalt (gemiddeld 23 cent per kWh).
Deze salderingsregeling geldt tot 1 januari 2023 en wordt daarna geleidelijk afgebouwd. De overheid wil ook vanaf 2023 vasthouden aan een terugverdientijd van 7 jaar voor zonnepanelen op eigen dak.